Branża HoReCa – pomysł na biznes sezonowy i nie tylko

Branża HoReCa – pomysł na biznes sezonowy i nie tylko

Na pytanie, co to znaczy HoReCa, odpowiedzieć można na dwa sposoby. Pierwszy będzie wymagał sięgnięcia do historii, a konkretnie do 1949 roku, kiedy to w Zurychu powstał Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych. Jego głównym celem jest obrona interesów przedsiębiorców oraz rozwój sektora usługowego związanego z szeroko pojętą gastronomią oraz hotelarstwem. Drugim wariantem definicji pojęcia HoReCa, będzie rozwinięcie go po prostu na Hotel, Restaurant, Cafe/Catering, co oznacza, że skrót zasadniczo odnosi się dziś do całej branży gastronomiczno-hotelarskiej. Jak widać jest to bardzo pojemna kategoria, a co za tym idzie, mieści ona w sobie mnóstwo różnorodnych pomysłów na biznes. Przedsiębiorcy, którzy chcą jednak spróbować swoich sił, muszą liczyć się z pułapką sezonowości, która sprawia, że niektóre miesiące mogą być słabsze pod względem obrotów. Ważne, aby mieć dobrze napisany biznes plan i wybrać model działalności, który będzie najbardziej nam odpowiadał.

horeca
Źródło: Rynek dostawców HoReCa w Polsce. Raport 2022

Nie przekonuje Cię sektor HoReCa? Znajdź pomysł na biznes dla siebie!

Spis treści:

    1. Jak założyć restaurację?
    2. Jak założyć kawiarnię? 
    3. Jak założyć firmę cateringową?
    4. Jak założyć hotel?
    5. Jak założyć hostel?

Jak założyć restaurację?

Lokal gastronomiczny to rodzaj działalności, który może występować w wielu odmianach. Zanim więc zastanowimy się, jak założyć restaurację, musimy wiedzieć, czy zależy nam na serwowaniu wykwintnych dań dla zamożnej klienteli, domowej kuchni podczas rodzinnych obiadów czy też fast foodów popularnych wśród młodzieży. Wiedząc, do kogo konkretnie kierujemy naszą ofertę, będzie nam o wiele łatwiej zaplanować działania marketingowe czy stworzyć menu. Jak radzić sobie ze spadkiem obrotów poza sezonem? Najlepiej wprowadzić usługę dowozu oraz zapewnić możliwość wygodnego zamawiania przez internet, co sprawi, że będziemy mieli co robić na kuchni, nawet jeśli sala będzie pusta w chłodniejsze dni.

horeca
Źródło: Rynek dostawców HoReCa w Polsce. Raport 2022

Jak założyć kawiarnię?

Podobnie jak w przypadku restauracji, kawiarnia musi znajdować się w dobrym punkcie, aby przyciągnąć klientów. Zatem powinniśmy przede wszystkim zadbać o to, aby mogli do nas trafić zarówno miejscowi, jak i turyści. Planując wystrój, układając menu oraz dbając o jakość napojów, musimy zastanowić się, jak założyć kawiarnię, w której odwiedzający będą chcieli przysiąść i spędzić miłe chwile ze znajomymi. W ten sposób można zyskać stałych klientów, którzy będą zaglądać do nas także poza sezonem. Warto pamiętać o tym, aby zmieniać także kartę napojów stosownie do pory roku. W gorące dni prędzej zwabimy do siebie klientów mrożoną kawą niż typowo jesiennym grzańcem. Dobrą opcją, jeśli chcemy szybko zyskać gotowy model biznesowy, będzie franczyza, czyli kawiarnia otwarta z pomocą sieci partnerskiej. Niestety wówczas nie możemy powiesić własnego szyldu i jesteśmy zmuszeni uiszczać opłatę franczyzową.

kawiarnie
Źródło: Raport 2021: Rynek gastronomiczny w Polsce

Jak założyć firmę cateringową?

Catering dietetyczny cieszy się sporą popularnością, dzięki promującym go celebrytom czy influencerom. Jednak jest to również usługa, z którą można trafić do zapracowanych osób, które nie przepadają za samodzielnym gotowaniem albo dostarczać potrawy przygotowane z myślą o konkretnych eventach. Co więcej, jeśli spełniamy warunki sanitarne, możemy taki biznes prowadzić nawet we własnej kuchni. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się jak założyć firmę cateringową, licząc na całoroczny zysk przy niewielkich kosztach. Powinniśmy jednak pamiętać, że jeśli chcemy utrzymać się na rynku z naszym cateringiem, musimy przemyśleć biznes plan i dobrze się promować. Z odchudzającą dietą pudełkową na przykład należałoby wyjść do klienta w momencie, kiedy zaczyna się czas noworocznych postanowień i walki i wakacyjną figurę.

Jak założyć hotel?

Ile kosztuje otwarcie hotelu? Z pewnością nie będzie to tani interes, gdyż obiekt taki musi posiadać przynajmniej 10 pokoi dwuosobowych. Jeśli więc zainwestujemy kilkaset tysięcy w budynek, wyposażenie oraz udogodnienia, powinniśmy zadbać o to, aby biznes prosperował nie tylko w sezonie wakacyjnym. Jak założyć hotel, do którego goście zaglądają przez cały rok? Jeśli stać nas na rozbudowę obiektu, możemy oferować w nim zabiegi typu SPA oraz organizować eventy, które przyciągną do nas firmy i organizacje. Imprezy sylwestrowe, andrzejkowe i inne okolicznościowe przyjęcia mogą wnieść do hotelu nieco życia. Jeśli natomiast dysponujemy skromniejszym budżetem, naszym atutem może być dobra cena noclegu w stosunku do jakości oraz np. dobra lokalizacja.

horeca
Źródło: Rynek dostawców HoReCa w Polsce. Raport 2022

Jak założyć hostel?

Hostel w przeciwieństwie do hotelu oferuje łóżka zamiast pokoi. Zazwyczaj cechuje się także nieco niższym standardem. Nie oznacza to jednak, że kryje w sobie mniejszy biznesowy potencjał niż hotel. Należy po prostu mieć na uwadze, że będziemy musieli trafić do nieco innej klienteli. Jeżeli zatem chcemy wiedzieć, jak założyć hostel, powinniśmy zacząć od określenia grupy docelowej. Ofertę warto kierować np. do szkół czy też uniwersytetów. Pokoje wieloosobowe sprawdzają się bowiem świetnie podczas zorganizowanych wycieczek dla dzieci i młodzieży. Jednocześnie jest to też dobra opcja dla przedsiębiorców czy też agencji zatrudnienia, poszukujących niedrogiego noclegu dla pracowników. Jeśli zadbamy o dobry kontakt z instytucjami i firmami, które będą korzystać z naszych usług, uda nam się przygotować na spadek obrotów po sezonie.

Skomentuj

2 Komentarze

    1. A byłeś w jakiejś restauracji ostatnio? Wszystkie przepełnione. Myślę, że bardzo się mylisz. Jest bardzo dużo chętnych i restauracje robią bardzo duże obroty.

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *