Myśląc o pracy w restauracji większość osób sugeruje zatrudnienie jako kelner/kelnerka lub kucharz/kucharka. Zapominają o pomocy kuchennej, która również w takim miejscu jest niezbędna. A czy może ona dobrze zarobić? Czy raczej jej wynagrodzenie nie należy do zadowalających i lepiej szukać zatrudnienia w innej branży? Postanowiliśmy to dla Was sprawdzić!
Spis treści:
- Pomoc kuchenna – charakterystyka stanowiska pracy
- Ile zarabia pomoc kuchenna w Polsce?
- Ile zarabia pomoc kuchenna za granicą?
- Pomoc kuchenna a kucharz
Pomoc kuchenna – charakterystyka stanowiska pracy
Restauracje to nie jedyne miejsca, w których można ubiegać się o zatrudnienie na stanowisku pomocy kuchennej. Takie osoby wykonują swoje obowiązki również w lokalach gastronomicznych oferujących jedynie dania na wynos, a także w firmach cateringowych. W tym drugim przypadku mowa zarówno o tych, które obsługują przyjęcia lub wydają na nie jedzenie, a także tych specjalizujących się w przygotowaniu diet pudełkowych. No dobrze, a jakie obowiązki ma pomoc kuchenna? Tutaj, jak sama nazwa wskazuje pomoc pracuje w kuchni i pomaga kucharzom. Podaje produkty, sprząta stanowisko pracy, zmywa naczynia, układa akcesoria kuchenne itp. Nie są to trudne czynności, ale wymagają pewnych, konkretnych umiejętności. Jedną z nich jest dobra organizacja czasu pracy, a także koordynacja i wielozadaniowość.
Ile zarabia pomoc kuchenna w Polsce?
Ile zarabia pomoc kuchenna za granicą?
Nie jest tajemnicą, że w wielu przypadkach zarobki za naszą zachodnią granica są wyższe od tych, które można otrzymać w Polsce. W przypadku pomocy kuchennej jej odpowiedniczki za granicą mogą liczyć na wynagrodzenie wyższe niż 10 euro za godzinę pracy. Znaczenie w tym przypadku ma jednak doświadczenie. Już te dwuletnie będzie tutaj bardzo mile widziane. Warto więc w miarę możliwości zdecydować się na podjęcie zatrudnienia w charakterze pomocy kuchennej właśnie za zachodnią granicą.
Pomoc kuchenna a kucharz
Warto wiedzieć, że pomoc kuchenna może być tylko przystankiem w karierze. Będzie to zawód, w którym nabędzie się wiele potrzebnych umiejętności, jeśli chce się kształcić właśnie na kucharza. A czy warto? Zdecydowanie tak, ponieważ kucharz zarabia znacznie więcej niż pomoc. Jest to również stanowisko mniej zagrożone redukcją etatów.