Kuchenki mikrofalowe są powszechnie używane – zarówno w domach, jak i w miejscu pracy, gdy trzeba szybko odgrzać gotowy posiłek. Jednak nie wszyscy mają zaufanie do tych urządzeń. Wciąż można spotkać głosy o tym, że korzystanie z mikrofalówki może być niezdrowe, a nawet niebezpieczne. Ile prawdy jest w tych stwierdzeniach? Warto to wyjaśnić! Obalamy największe mity związane z użytkowaniem kuchenki mikrofalowej!

Kuchenka mikrofalowa – fakty i mity

W sieci krąży wiele nieprawdziwych stwierdzeń na temat działania kuchenek mikrofalowych. Czas raz na zawsze wyjaśnić, jak jest naprawdę. Poniżej wyjaśniamy najbardziej kontrowersyjne kwestie.

Mikrofale są szkodliwe dla ludzi – PRAWDA

Badania naukowe wyraźnie pokazują, że oddziaływanie mikrofal na ludzkie ciało może być szkodliwe. Jednak należy pamiętać o tym, że mikrofale nie działają bezpośrednio na człowieka, tylko na podgrzewaną potrawę, co nie ma żadnego wpływu na zdrowie. Zamknięta konstrukcja kuchenki sprawia, że nie da się jej uruchomić bez zamknięcia drzwi, natomiast podczas pracy urządzenia nie ma możliwości, aby fale wydostały się na zewnętrz. Podsumowując – tak, mikrofale są szkodliwe, jednak urządzenie ma odpowiednie zabezpieczenia, które sprawiają, że użytkownik nie ma z falami żadnej styczności.

Potrawy z mikrofalówki tracą wartości odżywcze – FAŁSZ

Podgrzewanie dań w mikrofali niewiele różni się od smażenia czy pieczenia. Co do zasady, każda forma obróbki termicznej powoduje zmniejszenie zawartości witamin w potrawie. Wybór mikrofalówki zamiast smażenia na patelni niewiele w tej kwestii zmienia. Najważniejsza jest temperatura, a nie konkretny sposób podgrzewania produktów.

Do mikrofalówki nie można wkładać wszystkich rodzajów naczyń – PRAWDA

Warto chwilę pomyśleć, zanim włożysz do mikrofalówki potrawę w opakowaniu. Najpierw należy się upewnić, że nie spowoduje do uszkodzenia kuchenki albo zepsucia pojemnika lub odgrzewanego dnia. Do kuchenki mikrofalowej można wkładać bez przeszkód talerze szklane i ceramiczne, naczynia papierowe i drewniane. Dopuszczalne są także niektóre rodzaje plastiku, jeśli producent wyraźnie to zaznacza. Nie można natomiast wkładać naczyń wykonanych z metalu, pozłacanych lub posrebrzanych, a także pojemników wykonanych ze styropianu. Wbrew pozorom, łatwo to zapamiętać.

Mikrofalówka psuje smak potraw – FAŁSZ

Zupy, sosy i inne potrawy z dużą ilością wody nie stracą swoich walorów smakowych. Inne potrawy także mogą smakować świetnie, zwłaszcza, jeśli użyje się funkcji grilla idealnej do tego, aby uzyskać miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Jedzenie z mikrofalówki z reguły smakuje bardzo dobrze, a przy tym jest zdrowe, ponieważ do odgrzewania nie używa się tłuszczu, jak w przypadku smażenia.

Czy kuchenki mikrofalowe są bezpieczne? Podsumowanie

Jak widzisz, nie ma żadnych powodów, żeby obawiać się odgrzewania potraw w mikrofali. Dlatego naprawdę warto korzystać z takiej możliwości – bez niepotrzebnych obaw. Mikrofalówka podgrzeje albo rozmrozi potrawę bardzo, szybko przy znikomym ryzyku przypalenia albo poparzenia. Można powiedzieć, że używanie tego sprzętu jest dziecinnie proste. Dlatego nic dziwnego, że już małe dzieci uczą się korzystać z mikrofali – w końcu wystarczy wcisnąć kilka przycisków i już można przygotować pyszny popcorn lub inną przekąskę. Zamiast wierzyć w mity, lepiej zaufać sprawdzonym informacjom. Jeśli tylko mikrofala używana jest zgodnie z instrukcją, nie występuje żadne zagrożenie.

Zobacz najwyżej oceniane przez użytkowników kuchenki mikrofalowe w sklepie MediaMarkt! Recenzje są ważną wskazówką na temat tego, jak sprzęt sprawdza się w codziennym użytkowaniu – weź to pod uwagę, klikając „dodaj do koszyka”.

Share.

Zostaw komentarz